Årskrönika 2017


Säsongen påminner mycket om tidigare år med tränaruppdrag på klubb-, distrikt- och landslagsnivå. Förutom de ideella uppdragen har jag roliga jobb hos FMCK Falun och Åsätra MK.

Vill testa för att känna hur jag ställer mig till ett större engagemang inom sporten igen, det blir nästan på motsvarande sätt som alla tidigare år när jag körde järnet som PT för flertalet förare, alla dessa träningsläger samt satsningen med min son Marcus och Team Honda Johansson mpe och Team KTM Scandinavia Lindskey Racing.

Det blev ett hektiskt år med min närvaro ute på alla SM tävlingar för att följa damelitgruppen och övriga damer i klassen, främst för att stötta Förbundskapten Vanja Kollman med att vara ute på fältet inför årets Lag VM, Six-Days i Frankrike.

Damelitsatsningen var rolig att få vara en del av under två år, mycket rolig och stark utveckling inom den svenska damsatsningen där fler förare börjar utmana med att sätta in sig själva i kontexten elitsatsning.

När det gäller klubb och distriktsatsningen så anpassar vi resurserna avseende tränare/ledare mellan Göta MS och Team Östra Enduro. Det visar sig att vi är samma gäng som vill engagera oss i båda verksamheterna. Jag tar på mig ett planering- och koordineringsansvar för både Göta MS och Team Östra där Niklas Gustafsson och L-G Ståhl agerar tränare i distriktet med Lars Pärnebjörk som ständig Östra general.

För min egen del lägger jag stort fokus på att hålla i träningarna för Göta MS och får även stöd av John Ramström som anmäler sig frivilligt att vara med som tränare i klubbens satsning för SM/JSM/USM/DSM förare. Och förutom oss två så är förstås Jonas Karlsson och Niklas Gustafsson med.
För första gången har jag inget PT uppdrag med någon enskild förare vilket kändes lite ovant men samtidigt rätt skönt med tanke på alla övriga uppdrag.

50 år
Så helt plötsligt är även jag där, fyller 50 i februari och det känns alldeles fantastiskt. Delar stunden med mina närmaste i familjen och vänner och är lycklig över min situation jag har idag med Beatrice, med gamla och nya vänner samt min fina familj.

Får en fin present av Bea och vi packar våra väskor och drar till Finland och längdskid VM. Vi har nu varit på två VM, den första var 2015 i Falun och ja, det är en rolig tillställning att få vara på mästerskap utan att själv vara engagerad som förare eller tränare/ledare.

Utbildningar 
Har för andra året i rad genomfört organiserade gruppträningar med Åsätra MK vid 6 tillfällen under säsongen. Ett glatt och härligt gäng på ca 10-15st förare som deltog frekvent under året.

Genomförde återigen ett klassiskt enduroläger på två dagar hos FMCK Falun, riktigt kul att komma ut igen och träffa nya människor som på motionsnivå brinner för sporten och sitt utövandet.
Båda aktiviteterna ger inspiration eftersom deltagarna visar så stor uppskattning och glädje.

SuperEnduro SM
Fick åter igen äran av Endurosektionen och SVEMO att agera expertkommentator vid SM Veckan och SuperEnduro SM i Borås. Mycket roligt att få göra den här grejen och tävlingarna blev kanon. Joakim Ljunggren fick 2016 ta fram det där lilla extra för att vända underläget mot Andreas Linusson till seger. 2017 är det återigen Linus som utmanar och är för dagen i bra form och hanterar heaten mycket disciplinerat och tar hem guldet för första gången före tidernas gigant inom grenen.

Landslags uppdrag
Fortsätter under året som biträdande Förbundskapten till Vanja Kollman. Skall även i år coacha damlandslaget vid Lag VM, Six-Days i Frankrike. Ett bra lag är uttaget och består av svenske mästarinnan Hanna Berzelius och silvermedaljören Amanda Elvin samt rookien i dessa sammanhang, bronsmedaljören Martina Reimander.

Six-Days flyter på bra, endast några smärre störningar på en bra och fin bana som erbjuder roliga och utmanande transporter och grymt fina prov som i huvudsak bestod av gräsprov. Sverige blir 4a i en tuff konkurrens och laget gör en jämn och stabil insats. Hanna och Amanda genomförde tävlingen för andra gången och gjorde det med den äran och Martina kör för första gången och alla tre hämtar därmed in värdefull erfarenhet inför kommande uppdrag.

Egna tävlingar
I år blev det inte så många löpartävlingar för mig och Beatrice. Jag, Bea, Vanja, Robert T, Petter och Annakarin ställer upp i Gropen Extrem i Uppsala som är en lagtävling i terränghinderbana, en riktigt kul dag där vi verkligen kämpade för laget. Jag ställer även upp i Lapset Fun Run som är en terränghindertävling i Enköping, andra året i rad men den här gången gick det rätt trögt.

Börjar cykla mer mtb och även Bea testar och tycker det är kul, det kommer bli superbra när vi flyttat ut till Bredsandsområdet vid Mälaren, där kommer vi att vara nära skogens stigar och småvägar, bra för mtb och löpning. Avslutar säsongen med att springa Midnattsloppet Stockholm för första gången tillsammans med Kennet Eriksson och hans dotter Mariah Eliasson, en väldigt rolig och imponerande tävling.

Får en rolig inbjudan av Niklas Gustafsson och KTM Scandinavia att representera dem i premiärtävlingens Elmotorcykel klass på Stångebroslaget. Det körs två 15min heat på en lagom bana med gemensam start. Jag tar starten i båda heaten men får släppa dom snabba förarna före mig. Niklas Gustafsson vinner båda heaten och jag själv blir fyra i båda heaten som jag känner mig nöjd med. Kul körning och hoppas jag kan få chansen igen någon gång.

Min son Marcus satsar på skådespelarutbildningen i Stockholm och får ett år på Kulturama. Marcus kör även sin fjärde säsong på High Chaparall och i år har han huvudrollen som därmed är en talroll med visst inslag av stunt. Tyvärr har många års kämpande med sin Tourette och sökandet efter sitt yrke lett till att Marcus går in i väggen och blir sjukskriven för depression. Nu kämpar Marcus med att komma tillbaka, men till en annan livssituation som förhoppningsvis skall ge honom en mera harmonisk vardag, men frågetecknen är stora avseende vad han skall jobba med och var han skall bo i framtiden.

Novemberkåsan 2017
Kåsan i Enköping gick till historien genom att den blir näst längst avseende tävlingstid, endast Kåsan i Vimmerby 1989 är längre. Det blir en tuff Kåsa och endast ett femtontal förare klarar sig i mål och inom respittiden med Albin Elowsson som segrare. Jag jobbar för första gången som radiokommentator i Kåsaradion tillsammans med erfarne Håkan Hagman och ute på fältet återfanns dom rutinerade rävarna Niklas Eilegård och Per Busk.

Säsongen 2018
Jag och Bea ska flytta från stan ut till ett nytt bostadsområde vid Mälaren. Det gör att jag i år valt att avsäga mig mina uppdrag hos Göta MS men är kvar med visst ansvar inom Team Östra Enduro. Vid säsongsavslut meddelade jag och Vanja Kollman att vi avslutar våra landslagsuppdrag för damelitsatsningen.

Allt detta för att jag vill fokusera på flytten och vår egen storsatsning mot att tävla i Öppet Spår. För mig blir denna start den sjunde i ordningen men för Bea är det premiär. Vi tränar tillsammans, har egen skapat träningsprogram, tänker skidteknik, försöker finna rätt i kosten och har med den mentala biten att hantera förutsättningar och målbilder.
Det är mycket roligt att göra allt detta tillsammans, vi är #TeamBeAndR och det är så värdefullt för oss. Livet med Beatrice är fantastiskt och vi har fortsatt väldigt kul tillsammans och hittar på många roliga saker. Nu har vi genomfört Öppet Spår som blev en kall historia men vi klarade båda av utmaningen på bästa sätt. Bea har bästa flowet under tävlingen och funderar aldrig på att bryta och kör in på fina tiden 10h och 32 min och själv på 6h och 28 min. Är verkligen stolt över vår prestation men mest över Beas insats.

40 års jubileum
1978 fick jag min första motorcykel och har sedan dess varit i sporten både som förare och ledare, det är stort för mig att jag fortfarande känner som jag gör för sporten. Visst börjar mitt stora intresse avta men jag verkar inte kunna släppa taget helt, en dag kanske det händer, men inte i år.
För även om jag drar ner på mina ideella engagemang så åtar jag mig gärna uppdrag om någon är intresserad, men det är inom ramen för GRiTraining.

Tack för ett spännande 2017, jag önskar alla en god fortsättning och lycka till med säsongen 2018.

Väl mött!
Robert Grindberg
EnduroCoach

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s