Årskrönika 2016


Säsongen 2016 återgår jag till att jobba ideellt för b la Göta MS som är min moderklubb, ett kul initiativ som gör att jag kör träningar ihop med Nisse Gustafsson, Jonas Karlsson och Patrik Görl.

Lägger stort fokus på att vara en del av tränarstaben hos Göta MS för att jag känner att det vore kul att vara med mina gamla förare Nisse och Jonas samt min äldsta endurokompis, Patrik Görl samt Micael Erixson. Att återigen engagera sig för alla fantastiska förare inom Göta MS kändes roligt och intressant.

Planen var att köra varje tisdag under säsongen och vi får ihop ett gediget program för gruppen som satsar på SM/USM/DSM/VRM. Ett bra gäng som kör på bra under året och roligt är att gruppen får USM1 brons genom Jakob Thor och JSM2 brons genom Alexander Gunnerheim samt VRM1 guld genom Krister Thorell och en stark fjärdeplats i JSM2 för John Ramström.

Fortsätter samarbetet med John Ramström även in på den här säsongen men det visar sig endast bli support avseende mental rådgivning, inga träningar blev genomförda och inte heller coachning på tävling. I slutet på säsongen meddelar hårt satsande John att han avser lägga hjälmen på hyllan, åtminstone för den elitsatsning som han genomfört säsongerna 2015-2016. Tråkigt att John slutar en sån bra satsning, som han också förvaltade väl på relativt kort tid, men jag har full respekt för beslutet. Heder åt din satsning John och jag önskar dig lycka till i framtiden.

Bröderna Christopher och Robin Wiss fortsätter även här samarbetet över 2016 med att vi ses över flertalet träningspass vilket varit roligt och givande. Robin har kommit igång efter fjolårets skada men får också klart för sig att det gäller att skynda långsamt för att få bästa effekt efter en tids frånvaro. Robin slutar på en fin 8e plats i JSM2. Christopher utvecklas under säsongen och går från klarhet till klarhet och slutar som 20e i SM2.

För första gången sedan vi inledde ett samarbete så har Niklas ”Nisse” Gustafsson valt att ta ett sabbats år, tiden och intresset finns inte och därmed blev det heller ingen träning tillsammans. Men det fina var att vi kunde samarbeta med Götas träningsgrupp och det var ju kanon kul. Niklas har dock aviserat att han vill satsa på SM3 kommande säsong och det ska bli väldigt spännande att se vad han kan göra bland den nya generationen förare.

Christer Andersson valde också att ta ett lugnare 2016 till förmån för sin nya befattning inom yrkeslivet, en rejäl resa inom detta gjorde dock att han i slutet av säsongen dök upp på tävlingsbanorna. Vi hade dock inget samarbete denna säsong.

Utbildningar

Har under året genomfört organiserade gruppträningar med Åsätra MK vid 6 tillfällen under säsongen. Ett glatt och härligt gäng på ca 20-25st förare som deltog frekvent under året. Nöjda förare gör att det förmodligen blir en fortsättning även 2017 och kanske till och med utökat engagemang.

SuperEnduro SM

Fick äran av Endurosektionen och SVEMO att agera expertkommentator vid SM Veckan och SuperEnduro SM i Norrköping. Mycket roligt att få göra den här grejen och tävlingarna blev kanon. Joakim Ljunggren fick verkligen ta fram det där lilla extra för att vända underläget mot Andreas Linusson efter första heatets förlust. Jocke visar sin styrka och vinner de två resterande heaten och därmed är SM guldet hans och Andreas tar silver före MX SM ledaren, norrmannen Even Heibye.

Landslags uppdrag

Fick förfrågan från min gamle adept och gode vän, Vanja Kollmann om jag kunde ersätta henne som landslagscoach för damlandslaget vid Lag VM, Six-Days i Spanien. Efter en del funderingar men också väntan på sektionens medgivande så tackar jag ja till uppdraget. Det gör att jag behöver sätta mig in i vilka förare som är aktuella och besöka SM tävlingarna i Skövde och Söderhamn för att träffa dem och se hur deras form ser ut. Har trots allt inte sett dem på något år så det var oerhört viktigt att prata med dem och känna av deras läge inför uppdraget.

Ett bra lag är uttaget och består av svenske mästarinnan Hanna Berzelius och silvermedaljören Amanda Elvin samt erfarne Australien baserade Emelie Karlsson. Six-Days flyter på bra utan större störningar på en bra och fin bana som endast ger större svårigheter dag 3-4 då regnet ställer till det på de damm hala banorna. Sverige blir 5a i en tuff konkurrens och främst var fightern om 4e platsen med USA. Hanna och Amanda genomförde tävlingen för första gången och gjorde det med den äran och hämtade därmed in värdefull erfarenhet inför kommande uppdrag. Emelie kör sitt 3e Lag VM och delar med sig av tidigare erfarenheter på ett bra sätt och får en vecka utan störningar vilket ledde till jämna resultat.

Egna tävlingar

I år blev det inte så många löpartävlingar för min och Beatrice del men jag inleder ändå med Premiärmilen på Norra Djurgården. Drar iväg i ett högt tempo första 5km och tiden är riktigt bra, bästa på många år men det straffade sig och den sista 5an blev riktigt tuff. Men pannbenet räddar mig från fiasko och trots rejält trött kropp och uselt löpsteg så blir totaltiden bättre än på länge.

Stafett Vasan genomfördes ihop med det glada gänget från ifjol och vi fick en väldigt rolig resa i Vasaspåret. Jag själv sprang sträckan mellan Evertsberg-Oxberg, 15km och jag är jättenöjd med löpningen och taktiken höll hela vägen och km tiden blev riktigt bra och även totaltiden. Bea springer för andra gången slutsträckan och är också hon nöjd.

Bellman Stafetten med ÅF genomfördes inte men vi fick till en lokal lagtävling på vårt affärsområde och det gick runt i Hagaparken på fina stråk, roligt event som peppar att fortsatta att vara med i ett vinnande lag.

Säsongen 2017

Planen är att fortsätta med Göta MS, ytterligare beställningar från Åsätra MK samt att jag kommer bistå Vanja Kollmann under säsongen. Det räcker gott och för tillfället har jag inte någon förare som jag avser engagera mig med som personlig tränare vilket blir första gången sedan jag drog igång den verksamheten 2005.

Livet med Beatrice är fantastiskt och vi har fortsatt väldigt roligt tillsammans och hittar på många roliga saker tillsammans.

Tack för ett spännande 2016 och jag önskar alla en god fortsättning och lycka till med säsongen 2017.

/Coach

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s